Механа Турската баня

на

Механа „Турската баня” се намира в сърцето на град Разлог. Разположена е в нова постройка, която опасва старата турска баня, паметник на културата.
Задачата ни беше да превърнем съществуващия в момента ресторант в автентична механа с прохладна градина. Проектирахме цялото пространство така, че визуално да се слее с историческата част. За целта отляхме калъпи на турските зидове около заведението и ги използвахме в градината и баровете на механата.
Резбовахме ръчно много орнаменти, които да допринесат за духа на онова време. Използвахме огромно количество дърво в целия интериор, като всичко, до последната дъска, обработихме така, все едно е дялана с тесла. Работихме само с автентичен натурален байц, без никакъв лак.
Дървото е навсякъде – парапети, лавици, стени, барове, огромен стенен шкаф за вино… Добавихме и много обков от нашите колеги и приятели – братята ковачи Сарафови от Банско.
Много внимание обърнахме на декорацията, за да пресъздадем максимално духа от минали векове. За целта на места сложихме стари черги, направихме и много груби мазилки. Всички лампи в механата изработихме ръчно – от гърнета, стари фенери, метални купи, дънери и ковани елементи. Намерихме стари снимки на града – рамкирахме ги и ги състарихме допълнително. С цветно полупрозрачно фолио направихме витражи по прозорците, които пречупват светлината и дават допълнителен уют на помещението.
Комбинацията от естествени материали, разчупеното помещение и почти 4-месечната ни работа превърнаха мястото в автентична стара механа, посещавана не само от местните жители, но и от много чужденци.

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s